Pavement to Parks San Francisco

San Jose/ Guerrero Park

Location: San Jose Avenue at Guerrero and 28th Streets

Opened: Phase 1 September 2009. Phase 2 March 2015

Phase I and II Design: Shift Design Studios

The Park will get a facelift in early 2015! This "Phase 2" work includes structural repairs, some new plants, and other improvements. MTA will also formalize the park footprint that has been in place since 2009. In late 2015 community members will gather to create a design for a permanent park. Click here to leave comments and receive updates!

Phase 1, September 2009 - February 2015:

A portion of San Jose Avenue was closed at its intersection with Guerrero Street and is now a two-way “cue street,” providing local access to residents along the block. The design of the resulting space was developed by Jane Martin of Shift Design Studio who provided her services free of charge to the City. Raised planters, made of reclaimed logs from Golden Gate Park and featuring native and drought tolerant plants, are placed along the edge of the plaza facing Guerrero Street, creating a comfortable place for relaxation, contemplation, and more active uses. Reclaimed segments of stainless steel ducting are filled with soil and plants in order to further demarcate the plaza space from the adjoining vehicular roadways. The soil used at this site is made in San Francisco by combining landscape clippings from parks and horse manure from the Police Department’s stables. Café tables and chairs are brought out in the morning and taken in at night. Future plans for the plaza include a children’s play structure.

For a conceptual plan of the Phase 1 plaza, please click here.

Donations:

Major Donor:
California Pacific Medical Center (St. Luke’s Hospital)

Other Donors
:
Monetary: Safeway, Mitchell’s Ice Cream
Materials: Bamboo Sourcery (bamboo), A to Z Tree Nursery (apple trees), La Hue & Associates (signage), Sunset Concrete (concrete demo)

Phase I Before & After:

San Jose and Guerrero Before

Volunteers help install the landscaping.A close-up of the “red” planter bed.

TOP: The plaza location prior to Pavement to Parks improvements.
ABOVE LEFT: Volunteers help install the landscaping.
ABOVE RIGHT: A close-up of the “red” planter bed.

Images below courtesy Bkuser Flickr

Logs and tall bamboo add color and a boundary to the plaza.Closeup of log plantings.

existing concrete islands were depaved and planted with edible fruit trees.Seating provides a welcomed respite.

Logs form the perimeter of large planter beds.Two existing concrete islands were depaved and planted with edible fruit trees.Closeup of log plantings.Logs and tall bamboo add color and a boundary to the plaza.

 

Links:

Shift Design Studio

PlantSF

Media Coverage:

SAN FRANCISCO STREETSBLOG


SAN FRANCISCO CHRONICLE


NEW YORK TIMES


THE ARCHITECT'S NEWSPAPER


NOE VALLEY VOICE


MISSION LOCAL

 

Site Meter